Prísady: 250 g suchej bielej fazule, 1 – 2 strúčiky cesnaku, bobkový list, soľ.
Na zápražku: bravčová masť, mletá červená paprika, hrubá múka.
Na zátrepku: mlieko, kyslá smotana.
Na okyslenie trocha octu.
Na rezance: 250 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, voda
Čas prípravy: cca 2 hod.
Príprava: Vopred namočenú fazuľu uvaríme v osolenej vode domäkka spolu s bobkovým listom a cesnakom. Potom pridáme zápražku a zatrepeme mlieko s kyslou smotanou, podľa chuti prikyslíme octom (opatrne! koštujte, aby vám úsmev neskrivilo). Vo Vajnoroch sa táto polievka podáva so širokými rezancami. Tie pripravíme z 250g hrubej múky, vajca, soli a vody. Cesto dobre nahusto vypracujeme, rozdelíme na 1-2 cestíčka. Vyvaľkáme ich na doske a pokrájame na hrubšie rezance (0,5 cm). Tie potom ovaríme v slanej vode a pridáme do fizulovej poléfky.
Kto nemá rád cestovinu v polievke, môže si rezance omastiť maslom a posypať makom, strúhankou alebo orechmi, dobre pocukrovať a zjesť ich ako druhé jedlo po polievke (slaný variant : omastiť bravčovou masťou s oškvarkami, postrúhať tvarohom a posoliť).
Dobrú chuť!
Zdroj: Fizulová poléfka z rezancama