sobota, 23 novembra, 2024

Taká obyčková bábovka

5 ks vajec, 250 g práškového cukru, 250 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 1 dcl mlieka, 1 dcl oleja, 1 kypriaci prášok, hrozienka, nadrobno posekané vlašské orechy, trochu Umu, hladká múka a masť. Prípadne kakao.

Hrozienka som namočil do rumu. Vajcia som rozdelil na žĺtka a bielky.

Žĺtka som vyšľahal z cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Do polohrubej múky som zamiešal kypriaci prášok do pečiva a postupne pridával do vymiešaných žĺtkov s cukrom s olejom a mliekom.

Vyšľahal som bielky so štipkou soli do snehu a jemne, aby som nerozbil sneh, pridával do cesta. Nakoniec som vmiešal posekané orechy a hrozienka. Um som vypil.

Kto by chcel dvojfarebnú bábovku tak nech do polovice cesta pridá kakao (podľa chuti).

Bábovkovú formu som vytrel masťou a vysypal múkou a piekol cca 45 min. na teplote 180 °C. Dĺžku pečenia kontrolujte špajdľou. Po prvýkrát po 20 minútach. Dovtedy rúru neotváram.

Nakoniec ju po vrchu môžete posypať práškovým cukrom.

Umom zvyknem bábovku „pofŕkať“ až porciu na tanieri. Aspoň sa Um nevyparí pri pečení. Dobrá je aj so šľahačkou.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com