štvrtok, 24 októbra, 2024
ÚvodReportážeTrenčianske Teplice oslavovali 80. výročie vypuknutia SNP

Trenčianske Teplice oslavovali 80. výročie vypuknutia SNP

Trenčianske Teplice sa pridali k mestám a obciam ktoré si pripomenuli 80. výročie vypuknutia SNP pri Pamätníku padlých v SNP v Kúpeľnom parku.

Trenčianske Teplice zohrali veľkú úlohu počas 2. svetovej vojny a aj SNP. Boli tam ľudia, ktorí nesúhlasili si Slovenským štátom a vytvorila sa tam ilegálna skupina, ktorá zo začiatku sa starala o tých ktorí boli pod policajným dozorom, poprípade väznení o ich rodiny a až neskoršie vznikla partizánska skupina. Z fabriky v Dubnici nad Váhom sa im podarilo  vyniesť nejaké množstvá výbušnín. Z Bratislavy, pre jej bombardovanie, bola do Teplíc premiestnená Vojenská správa Ministerstva obrany a spolu so strážnou rotou bola umiestnená vo vojenských útvaroch vo Vojenskom liečebnom dome Saratov a v Partizáne. Neskoršie po vypuknutí SNP mala byť táto správa presunutá do Trenčína, ale po naložení zbranú sa autá otočili do Bánoviec nad Bebravou. V Trenčíne sa to dozvedeli a poslali do Teplíc vojsko. Keď sa partizáni v Bánovciach videli, že v Tepliciach je zle tak sa vrátili späť a už 2.9. tam vznikol prvý boj. Po prehre Nemcov na druhý deň prišli tanky aj s preletom lietadiel. Ľpôvodne mali každého desiateho zastreliť, nakoniec zo strachu z partizánov od toho upustili a odnieslo si to niekoľko židov odvezených do koncentrákov. V Tepliciach prebiehali neustále boje medzi Nemcami a partizánmi a tým prichádzalo aj k ich stratám.

Po zaznení hymny za zvukov sálv zo zbraní KVH Dukliansky priesmyk Zarecitoval Jozef Kohút báseň Martina Rázusa Hoj, zem drahá. Po ňom sa účastníkom prihovorila primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková a vyzvala, že obete, históriu, si treba pripomínať nakoľko sa v súčasnosti objavujú čím ďalej, tým viac dezinformácie.

Na záver predseda ZO SZPB v Trenčianskych Tepliciach Karol Glamoš pospomínal začiatky povstania a partizánskych bojov v Trenčianskych Tepliciach a okolí.

Video tu: https://www.youtube.com/watch?v=rBd9rz3rJM4

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com