Prísady: 0,5 l vodky či iného alkoholu, 125 g medu (asi 6 PL), 125 g čerstvo nastrúhaného ďumbiera, 1 olúpaný, na plátky nakrájaný citrón
Čas prípravy: 3 dni
Príprava: Čerstvý ďumbier (tiež nazývaný zázvor) je štipľavé korenie, pôsobí otepľujúco a je základnou prísadou ázijskej kuchyne. Vedeli ste, že ďumbier zabraňuje nevoľnosti napríklad pri cestovaní? Tiež prináša úľavu pri pokazenom žalúdku a plynatosti, pretože povzbudzuje žlč a pomáha uvoľniť koliku. Dokonca sa zistilo, že zabraňuje vzniku krvných zrazenín a tým pomáha predchádzať infarktom a mŕtviciam. Stimuluje krvný obeh a bojuje s nachladnutím či kašľom a taktiež zabraňujezápalom.
Ako preventívnu „medicínu“ si môžete pripraviť tento likér. Užíva sa vždy večer 1 PL alebo „malý panák“
125 g čerstvého ďumbiera očistíme a najemno nastrúhame, pridáme cca 6 PL medu, na plátky nakrájaný olúpaný citrón a všetko zalejeme 0,5 l vodky alebo iného čistého alkoholu. Poriadne premiešame a necháme lúhovať 3 dni. Zlejeme naspäť do fľaše a môžeme užívať. Na zdravie!