Klub cukrárov SKKC (Slovenský zväz kuchárov a cukrárov) pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove a mesto Púchov zorganizovali už 13. ročník prestížnej súťaže Najkrajšia torta Slovenska.
Tento rok sa opäť zvýšil počet toriet z 32 na 35. Keď to takto pôjde tak sa bude musieť súťaž konať na vynovenom štadióne. Hodiny prípravy, hodiny realizácie, aby vznikli krásne dielka, dokonca výtvarné diela. Rozprávkové bytosti, slávnostné svadobné torty, postrehy lesov, šantili Pat a Mat, krása mladosti, vrásky prežitého v jeseni života. Všetko tak krásne prevedené, že by to ani nemuseli byť torty, ale diela do galérie. Ľudia prichádzali, kochali sa krásou, aj na tom aké sú už šikovné študentky miestnej púchovskej odbornej školy služieb. Kto mohol vyhrať? Ako povedala odborníčka na slovo vzatá pani Jozefína Zaukolcová učiteľka miestnej školy: „v prvom rade by mala zaujať, zaujať vizuálom, potom tie detaily a keď to ochutnáte a zostane vám tu niekde vzadu, na chuťových pohárikoch, ktoré máme, taký ten nezabudnuteľný zážitok s tej chuti, tak toto je dokonalá torta“. Mgr. Jozefína Zaukolcová pracuje v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Púchove ako majsterka odborného výcviku a učiteľka odborných predmetov. Ako mi povedala jedna študentka, ktorej som sľúbil, že to nikde nepoviem, že je dobrá majsterka, učiteľka, ale keď treba je aj prísna.
Video tu: https://www.youtube.com/watch?v=al1aT_yEnb0
Porota pod vedením Petry Tóthovej musela mať ťažkú robotu, aby rozhodla o tých najlepších tortách a tortárky im to vôbec neuľahčili. Rozhodnúť museli a skončilo to takto:
Súťažná kategória K/1 – senior 8 súťažiacich
- miesto: číslo torty 4. Iveta Gašparová – Dubnica nad Váhom, názov: Babička

2. miesto: číslo torty 2. Martina Igondová – Bratislava, názov: Deň matiek

3. miesto: číslo torty 31. Jaroslava Kubašová – Gánovce/Felice, názov: Kúsok Slovenska

Súťažná kategória K/2 – junior – do 21 rokov 17 súťažiacich
1. miesto: číslo torty 11. Anna Yerofieievaa a Anastasiia Fostii – SOŠ obchodu a služieb Púchov, názov: Chandelier – obrátený rozprávkový les

2. miesto: číslo torty 34. Tereza Chilá a Nikola Halvoníková – SOŠ obchodu a služieb Čadca, názov: Na pníčku veselo aj vážne

3. miesto: číslo torty 16. Anna Strašíková – Hotelová akadémia Žilina, názov: Na vlásku

Súťažná kategória K/3 – zvláštna kategória – netradičné torty – 10 súťažiacich
1. miesto: číslo torty 32. Jaroslava Kubašová – Gánovce/Felice, názov: Mrazivá fantázia

2. miesto: číslo torty 14. Michaela Novotná Macejáková – Spišská Nová Ves, názov: V ateliéri

3. miesto: číslo torty 20. Petra Masárová – Bystrička/Martin, názov: Strážca lesa – nemám
Cena diváka
Číslo torty 34. Tereza Chilá a Nikola Halvoníková – SOŠ obchodu a služieb Čadca, názov: Na pníčku veselo aj vážne
Cena divadla Púchov Púchovská kultúra
Číslo torty 11. Anna Yerofieievaa a Anastasiia Fostii – SOŠ obchodu a služieb Púchov, názov: Chandelier – obrátený rozprávkový les
Cena riaditeľky strednej odbornej školy obchodu a služieb Púchov Mgr. Miriam Kremeňovej
Číslo torty 8. Martina Paulecová a Žaneta Zetochová – SOŠ obchodu a služieb, Púchov, názov: Myšací kuchár – Ratatouille
Cena primátorky mesta Púchov JUDr. Katarína Heneková
Číslo torty 11. Anna Yerofieievaa a Anastasiia Fostii – SOŠ obchodu a služieb Púchov, názov: Chandelier – obrátený rozprávkový les
Cena riaditeľky činohry SND Miriam Kičiňovej
Číslo torty 23. Mgr. Dana Markiová – Štiavnička/Ružomberok, názov: Čaro kvetov

Absolútny víťaz
Číslo torty 4. Iveta Gašparová – Dubnica nad Váhom, názov: Babička

Všetky výsledky a zdroj. https://www.sosospu.sk/aktuality/13.-rocnik-sutaze-najkrajsia-torta-slovenska-2025.html?page_id=20801
Požiadal som pani Ivetku Gašparovú, tvorkyňu Babičky, o pár slov, pretože si to zaslúžila za toto priam skvostne dielko.
i-novinky.sk: Inšpirovala Vás nejaká konkrétna babička?
Iveta Gašparová: Inšpirovali má celkovo staré mamy, ktoré majú v očiach vľúdnosť a láskavosť.
i-novinky.sk: Ako dlho vznikala torta od nápadu po finálny výrobok?
Iveta Gašparová: Nápad som nosila v hlave od minulého ročníka a samotná realizácia trvala cca týždeň.
i-novinky.sk: Z čoho je torta
Iveta Gašparová: Telo je z tortových korpusov makových, orechových, potreté višňovým džemom s tvarohom plnkou, s višňami varenými s cukrom. Hlava babičky bola vyrobená a burizónov spojených karamelom a vymodelovaná tvár z cukrárskej modelovacou hmoty. Porota dostala zvlášť ochutnávku malú tortičku v rovnakom zložení.
Pre i-novinky.sk: Tie moravské koláče sú koláče alebo tiež zákusok?
Iveta Gašparová: Buchty boli robené klasické z kysnutého cesta.
i-novinky.sk: Chutila torta, komu, kto z nej okoštoval?
Iveta Gašparová: Vzhľadom na to , že torta bola vystavená celý deň v sále, prešlo okolo nej cez množstvo ľudí, po súťaži sa torta nekrájala a nekonzumovala.
i-novinky.sk: Vraj morbídne zjesť babičku.
Iveta Gašparová: Bez komentára.
Za www.i-novinky.sk ďakuje Robert Zvonár