Prísady: Vykŕmená hus, chudá bravčovina, soli, mletej sladkej papriky, cesnak, cibuľa
Príprava: … stiahni z kože vykŕmenú hus a vykosti ju. Odváž ju a odváž aj také isté množstvo prvotriednej chudej bravčoviny. Zmiešaj mäsá pokrájané na drobné kúsky s dvoma dekami soli, polievkovou lyžicou mletej sladkej papriky, dvoma rozotrenými strúčikmi cesnaku a štvrtkou postrúhanej cibule na kilo mäsa. Tri razy všetko premeľ na mlynčeku s malými otvormi, dôkladne premies, hodinu nechaj oddýchnuť a ponabíjaj masu do hovädzích čriev. Pol dňa až deň nechaj klobásy na ľade, potom ich dva dni úď studeným dymom. Znamenite chutia na čiernom chlebe s maslom a priam vyzývajú okolie, aby ich zapíjalo správne vychladeným prešporským vínom. Klobásky môžeš vymiešať s maslom na penu, ktorou plníš polovice vajec, paštétky alebo šamrolky z lístkového cesta. Môžeš ich natrieť na tenké lístky rôznych syrov a zvinúť na závitky. Zmiešané s posekanou uhorkou, surovou červenou paprikou a vajcami uvarenými natvrdo môžu poslúžiť ako plnka do rôznych masových rolád….
„Z kuchyne starého Prešporka“ od P. Ševčoviča