Veľká zábava bola v Maďarskej Békéscsabe

96

Tento rok sa v Békéscsabe konal už 25. ročník klobásového festivalu.

Je to najväčšie gastropodujatie nielen v Maďarsku, ale aj v celej Strednej Európe. Popri výrobe všakovakých klobás sa tu ľudia zabávali pri hudbe, tanci a speve. Partie nadšencov výroby klobás sa spojili aby ukázali svoje umenie v tejto činnosti. Našli sa aj súťažiaci zo Slovenska a Česka.

Návštevníci festivalu si popri ich príprave klobás mohli pochutiť na ich už predtým pripravených klobáskach, ale aj niečom pečenom sladkom či slanom. Nechýbali však aj iné pochúťky z prasiatka ako slaninka, podbradok, šunka… Nechýbali ani iné rozmanité špeciality a nápoje. Festival mal mnoho sprievodných programov: ukážka tradičnej zabíjačky, ochutnávky, tomboly, aukcie vína. Na deti sa tiež nezabudlo a organizátori pre nich pripravili lunapark. Zábava na celé dva dni.

Prvý festival sa konal v roku 1997. Základnou myšlienkou bolo, že Békešská Čaba má tradície v chove a spracovaní ošípaných, ktorých hmotným produktom je klobása Csaba. Zakladatelia festivalu chceli zachovať a spopularizovať tento lokálny produkt s dlhoročnými tradíciami, jeho prípravou a atmosférou a zážitkom spojeným s podujatím medzi mladšou generáciou aj širokou verejnosťou. Cieľom bolo podujatie, ktoré by zapojilo verejnosť do výroby klobás a krokov pri zabíjaní ošípaných, ako aj výstavu potravinárskeho priemyslu, blší trh, množstvo kultúrnych programov, ľudové tance a cigánsku hudbu.

Kto príde nabudúce určite si domov odnesie nielen skvelý zážitok, ale aj nejakú pochúťku.

Békéscsaba – „hlavné mesto“ svetoznámej čabajskej klobásy, centrum dolnozemských Slovákov.

Svojej chuti a chýru, klobása vďačí Liptákom. Práve Slováci priniesli spod Tatier recept a výrobu tejto lahôdky. Traduje sa, že recept na klobásu si doniesli slovenskí prisťahovalci z Liptova, ktorý sa tu usadili.

Tradičná čabajská klobása je výrazom jedinečných kombinácií odborných znalostí mäsa, údeninárstva, histórie a geografie regiónu. Európska komisia udelila výrobku certifikát PGI (chránené zemepisné označenie) dne 18. júna 2010 pod názvy „Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász“ (t. j. „Čabajská klobása“/„Čabajská hrubá klobása“).

Od roku 1997 sa stal tento festival jedným z najznámejších festivalov Maďarska a Strednej-európy, je to najvýznamnejšia turistická udalosť a gastrokulturálne podujatie. Spomedzi festivalov poriadaných v Maďarsku, práve on dostal v roku 2009 ocenenie za vynikajúci gastronomický festival.

Na video kliknite sem

Klobáskovalo a oslavovalo sa aj v Slovenskom národnom kultúrnom dome