Prísady: 1/2 hlávky kelu, 2 mrkvy, 1 veľkú cibuľu, kúsok zeleru, 2 – 3 zemiaky, pikantný párok alebo klobása, olej, soľ, korenie, mletá paprika, mletá rasca
Čas prípravy: cca 1 a 1/2 hod.
Príprava: Polku cibule očistíme, nakrájame a speníme na oleji. Mrkvu a zeler nakrájame na kocky a prihodíme k cibuli, opražíme. Pridáme nakrájaný kel, osolíme a zľahka posypeme mletou rascou, dobre premiešame, podlejeme teplou vodou a chvíľu dusíme pod pokrievkou. Potom prilejeme cca 2 litre horúcej vody, pridáme pokrájané zemiaky a varíme dovtedy, kým zelenina nie je mäkká. Medzitým na panvici speníme druhú polku cibule, prihodíme na kolieska nakrájanú klobásu (alebo párok), posypeme mletou paprikou a krátko opražíme. Celú zmes dáme do polievky a necháme prebublať. Polievku dosolíme a dokoreníme podľa vlastnej chuti, podávame s chlebíkom.