nedeľa, 24 novembra, 2024
ÚvodVarte s eRZetkom a Jankom HraškomNajlepší prešporský guláš

Najlepší prešporský guláš

„Je hanba, telatienko moje, ak statočná prešporská žena nevie navariť taký guláš, aký z prešporských salónov odkukala Viedeň a pred svetom ho vyhlasuje za svoj…“
 

Prísady: 2 kg cibule, KL rasce, 3 PL masla, 3 PL hydinovej masti, 2 kg glejovitého mäsa z hovädzej alebo konskej nohy, 2 PL vínneho octu, soľ, 2 KL ml. čierneho korenia, 2 PL mletej sladkej papriky, 1 PL mletej štipľavej papriky, 3 PL rajčiakového pretlaku

Čas prípravy: cca 2,5 hod.

Príprava: Ošúp a posekaj dve kilá bielulinkej cibule a s kávovou ližičkou rasce ju speň na troch polievkových lyžiciach masla a rovnakom množstve hydinovej masti. Pokrájaj na kocky dve kilá glejovitého mäsa z hovädzej alebo konskej nohy, najlepšie z oboch. Mäso zmiešaj s cibuľou, pridaj dve polievkové lyžice vínneho octu – mäso rýchlejšie zmäkne a získa lahodnú chuť. Prikryté mäso s cibuľou bez soli aspoň dve hodiny na miernom ohni dus, pustí veľa šťavy, nepripáli sa. Keď je mäso takmer mäkké, guláš osolíš, pridáš doň dve kávové lyžičky mletého čierneho korenia, dve polievkové lyžice mletej sladkej a jednu štipľavej papriky, tri polievkové lyžice rajčiakového pretlaku a päť minút ešte dusíš. Guláš rozvoniava po celom dome, je akurátne hustý. Neopováž sa ho riediť vodou či pridať doň čo len zrnko múky, pretože varíš ako znalec a nie ako barbar. Guláš podávaj horúci  s varenými zemiakmi, sladkokyselými uhorkami a čerstvými domácimi lupáčikmi. Na stole nesmie chýbať miska posekanej surovej cibule a miska čerstvo nastrúhaného chrenu. Labužníci si tým guláš posýpajú…

This site is protected by wp-copyrightpro.com