Prísady: 150 g masla, 150 g cukru, 2 vajíčka, 1 tvaroh, 500 g hladkej múky, 1 + 1/2 prášku do pečiva, soľ, 1 – 2 lyžice rumu, 5 lyžíc mlieka, hrozienka, mandle
Čas prípravy: 1 hod.
Príprava: Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme vajíčka, tvaroh a dobre rozmiešame. Múku preosejeme, pridáme soľ medzi prsty, prášok do pečiva, rum, vlažné mlieko a vypracujeme tuhšie cesto (ak sa vám zdá cesto tuhé až veľmi, opatrne pridajte mlieko). Nakoniec zapracujeme hrozienka a nasekané mandle. Z cesta vytvoríme bochník, ktorý dáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme pomaly v dobre vyhriatej rúre.
Typ 1: hrozienka môžete vopred namočiť do rumu – budú chutnejšie.
Typ 2: mazanec môžete upiecť aj vo forme na pečenie. Ja z tohto cesta zvyknem piecť napríklad aj vianočku.
Zdroj: Tvarohový mazanec