utorok, 17 decembra, 2024

Žemľovka

Suroviny: 350 g vianočka, 2 ks vajcia, 500 ml mlieko, 2 PL cukor kryštálový

Jablková náplň: 4 ks jablká, šťava citrónová, škorica mletá, 2 PL cukor kryštálový

Tvarohová náplň: 500 g tvaroh hrudkovitý, 3 ks žĺtky, 2 PL cukor kryštálový, 1 bal. cukor vanilínový, šťava citrónová

Sneh: 3 ks bielky, štipka soli, 1 PL šťava citrónová, 3 PL cukor kryštálový

Okrem toho na vymastenie a vysypanie misy: maslo, strúhanka

Jablková náplň: Jablká som očistil a nastrúhal na plátky. Pridal citrónovú šťavu (podľa potreby), zasypal škoricou a cukrom a dôkladne premiešal.

Tvarohová náplň: Tvaroh som zmiešal s kryštálovým a vanilínovým cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou.

Mlieko som zmiešal s vajcami a cukrom. Vianočku nakrájal, približne polovicu namočil v mliečnej zmesi a uložil na dno zapekacej misy, ktorú som vopred vymazal maslom a vysypal strúhankou.

Na vianočku som navrstvil jablká.

Na jablká som navrstvil tvarohovú náplň.

Na tvarohovú náplň som navrstvil zvyšok vianočky, ktorú tiež som tiež namáčal v mliečnej zmesi. Piekol som v rúre na 180 °C cca 35 minút. Tesne pred dopečením som vyšľahal bielky so štipkou soli do polotuha, následne postupne prisypal cukor, prilial citrónovú šťavu a vyšľahal na tuhý lesklý sneh. Žemľovku som vybral z rúry, navrstvil sneh a dal ešte na 15 minút zapiecť.

Upečenú žemľovku necháme mierne vychladnúť.

eRZet preje dobrú chuť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com