Prísady: Údena slanina, cesnak, múka soľ a voda
Čas prípravy: 10 min
Príprava: Dnešný deň mi nedá nespomenúť si na Maminu „pústní polívčičku“. Neviem čo na nej bolo pôstne keď tam bola slanina. Každý rok sa naši povadili pretoze Otec bol katolik a Mame to „bylo ukradený“. Ale Česnečku sme museli jesť všetci. Je jednoduchá.
Vytopí
sa slanina, do nej sa pridá lyžička múky a zaleje vodou. Potom sa tam
dá „utřený česnek“, osolí sa a nechá prejsť varom. Podáva sa s
nakrájaným a upraženým chlebom.
U nás bola Česnečka a Kmíňanka varená a konzumovaná v každej situácii.
Kmíňanka je tiež jednoduchá.
Urobí sa „jíška“ (zásmažka), do nej sa prida rasca a zaleje vodou. Keď polívčička začne vrieť, pridá sa do nej za stáleho miešania rozhabarkované vajíčko.
Akorát neviem ako sa volá táto polievka po slovensky. Rascovka?
Otec si na Štedrý večer presadil pôstnu kapustnicu. Tá sa varila z rybích hláv a kvasenej kapusty, do ktorej sa pridali hríby. Podávali sa k nej opražené zemiaky. Pražilo sa samozrejme na sádle.