sobota, 25 mája, 2024
ÚvodReportážeDni sliviek na Myjave v Turej Lúke

Dni sliviek na Myjave v Turej Lúke

Fialové krásky – slivky – sa predstavili už na 14. ročníku Dňa sliviek v areáli Gazdovského dvora v Turej Lúke.

Bohatý program čakal návštevníkov tohto obľúbeného podujatia. Podujatie zorganizovalo Centrum tradičnej kultúry v Myjave a podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Trenčiansky samosprávny kraj.

Domáca FSk Kýčer ukázala ako sa pripravovali slivky na tradičné varenie slivkového lekváru a ako sa potom slivkový lekvár voľakedy varil. Na inom mieste deti sa učili spracovať cesto na slivkové gule, ktoré následne ich dospeláci spracovali na slivkové gule. Na Evanjelickej fare vládla dobrá nálada keď Cirkevný zbor ECAV vyrábal slivkové gule. Ich slivkové gule chutili až tak, že ich ženičky nestačili spracovávať. Medzi bránou do fary sa gule predávali s orechovou, makovou, ale aj grankovou posýpkou.

Najskôr Ing. Július Forsthoffer, PhD. A Doc. Ing. Vladimír Žúbor PhD. Zo Slovenského Rádu rytierov destilátov prednášali na tému „Dobrý ovocný destilát  ako dedičstvo Myjavska“ a potom v dvoch častiach Jakub Cíbik prezentoval etnografické filmy „Bielokarpatský ovocný poklad“. Etnologička, riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave Mgr. Viera Feriancová pohovorila o zvykoch v súvislosti so slivovicou, že to nebolo len o pití.

Bavili Piechovská muzika z Bolešova a Prietržský heligonkári z Prietrže.

Návštevníci sa zúčastnili aj riadenej degustácie, hostili sa aj na kapustnici, slivovičke, nakupovali v stánkoch výrobky zo sliviek, zábava bola po celé dni.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno