Prísady: Za hrsť smrčkov a ušiakovcov, 2 l vody, 6 zemiakov, pór, nové korenie, bobkový list, 4 PL hladkej múky, 2 dcl kyslej smotany, 1 PL masla
Príprava: Potrebujeme asi za hrsť ušiakovcov a smrčkov. Očistíš ich a uvaríš v dvoch litroch vody spolu so šiestimi obielenými a na kocky pokrájanými zemiakmi, pokrájaným veľkým pórom, šiestimi guľkami nového korenia a bobkovým lístkom. Podľa chuti polievku osolíš. Keď sa zemiaky uvaria, preceď polievku do iného hrnca, z húb poodkrajuj nôžky, hlavičky odlož na tanier, nôžky k zemiakom a póru na sito. Čo je na riečici, to cez ňu pretrieš. Do masy vmiešaš štyri polievkové lyžice hladkej múky a dve deci kyslej smotany. Zmiešaš masu s vývarom a povaríš na mierne hustý krém. Vložíš doň klobúčiky húb pokrájané na štvrtky, minútu ešte povaríš a hrniec zložíš z ohňa. Najprv doň vmiešaj polievkovú lyžicu masla, potom dva surové žĺtky. Musíš miešať rýchlo, aby sa rozišli, no neskľagali. Polievku preleješ do misy, husto ju posypeš posekaným zeleným petržlenom, pažítkou alebo kôprom a odnesieš na stôl… a ešte prinesieš horúce hrianky z bielej veky.
P.Ševčovič – „Z kuchyne starého Prešporka“