Pupáčiky, lokše, bobáľe, bobaľki, súkance…ako len chcete!
Prísady: 400 g hladkej múky, soľ, 15 g práškového cukru, mlieko.
Kvások: 2 dcl mlieka, 20 g droždia, 10 g cukru.
Posýpka: 100 g masla, 150 g maku, 80 g práškového cukru.
Príprava: Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť.. Z preosiatej múky , ktorú sme predtým dali do tepla, soli, cukru, vykysnutého kvásku a potrebného množstva vlažného mlieka vypracujeme cesto. Drevený lopárik poprášime múkou a z cesta urobíme dlhé valčeky, hrubé asi ako prst, ktoré preložíme na vymastený plech. Každý valček ponarezávame vo vzdialenosti 2 cm nožom a necháme ešte podkysnúť. Potom upečieme vo vyhriatej rúre a necháme do druhého dňa postáť. Potom ich polámeme na tom mieste, kde sme ich narezali. Opekance hodíme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, rýchlo ich vyberieme, aby nenasiakli vodou. Nakoniec ich pomastíme rozpusteným maslom, posypeme zomletým makom, cukrom a polejeme rozpusteným medom.