utorok, 25 júna, 2024
ÚvodReportážePiekla celá škola v Trenčianskej Turnej

Piekla celá škola v Trenčianskej Turnej

Finalisti obľúbenej televíznej šou RTVS Pečie celé Slovensko sa rozhodli, na podnet jedného z nich, Patrika Kolára, ktorý je priamo z Trenčianskej Turnej zorganizovať dobročinnú, charitatívnu akciu „Pečie celá škola“. Výnos z tejto akcie dostane Riško na jeho rehabilitačné cvičenia. Richard, alias Riško, Filduš bojuje s nevyliečiteľným nervovo-svalovým ochorením.

Posledné prípravy. V plnom nasadení pracoval školník, riaditeľka a celý organizačný štáb. Na kostolnej veži odbila desiata hodina. Po príhovore riaditeľky Základnej školy s materskou školou Samuela Timona Mgr. Kataríny Dudákovej a Patrika Kolára zo šou Pečie celé Slovensko mamina priviezla na vozíku milého, malého Riška. Pani riaditeľka mu odovzdala malý darček a už sa to rozbehlo. Organizačné pokyny a oboznámenie prítomných občanov z Trenčianskej Turnej kde sa čo bude miesiť, vyrábať, kde, čo je možné si kúpiť, aby podporili malého Riška.

Katarína Merčáková pri stole č. 1 organizovala miesenie a vykrajovanie cesta na medovníčky (500 g, hladká múka, 125 g maslo, 125 g med, 190 g práškový cukor, 2 vajíčka, 1 č. l. škorica, 1 č. l. sóda bikarbóna, 2 č. l. perníkové korenie).

Miroslava Makajiová pri stole č. 2 organizovala miesenie a spracovávanie fúkaných kokosových rožkov (200 g strúhaný kokos, 250 g polohrubá múka, 400 g práškový cukor, 250 g maslo, 1 č. l. sóda bikarbóna).

Patrik Kolár pri stole č. 3: organizoval miesenie, aby z mlynčeka vychádzali krásne tvarované šúľky (650 g hladká múka, 250 g práškový cukor, 500 g maslo, 4 balíčky Zlatého klasu, vajíčko, 1 prášok do pečiva).

Tomáš Kompaník pri stole č. 4 pripravoval s pomocníkmi Linecké koláčiky (300 g hladká múka, 200 g maslo, 100 g práškový cukor, 30 g žĺtky, 1 č. l. citrónová/pomarančová kôra).

Timea Strnálová bola pri poslednom 5 stole a s pomocníkmi pripravovali Vanilkové rožky (300 g hladká múka, 250 g maslo, 100 g mleté vlašské orechy, 100 g práškový cukor).

S cukrom pomohol Považský cukor a. s. Trenčianska Teplá, maslom Agrofarma Červený Kameň, múkou Mlyn Trenčan Trenčianska Turná.

Piekla celá škola, od tých najmenších, ktorým bol stôl takmer vysoký, po slečny končiace základnú školu. Každý sa snažil, každý napínal svaly pri spracovaní cesta, jedno či to boli chlapci, či dievčence. Dokonca mladík na ktorého by som to nebol predpokladal pracoval akoby šlo o jeho brata. Cesto tvrdé, mäkké, nikto sa nenechal zahanbiť. Tu sa spájali linecké srdiečka džemom, tu sa vtláčali do formičiek fúkané kokosové rožky, opodiaľ z mlynčeka vychádzali šúľky, ktoré šikovníci lepili džemom a obojstranne nemáčali do čokolády. Nechýbali tradičné Vianočné medovníky vykrajované do rôznych tvarov. Bokom nezostala ani Rišková mama, prikladala ruku k dielu kde sa dalo, raz bola v kuchyni, raz pri stoloch, aby niekto nemohol povedať, že…

Detí a detí. Jedni odišli druhí prišli. Školská rúra na pečenie to nezvládala tak sa pieklo aj v kuchyni Kultúrneho domu. Spomínam deti, ale bokom nezostal ozaj nik, nerátam pani učiteľky, ale pani upratovačky boli hlavné pekárky.

Rušno bolo pri predajnom stánku kde sa predávalo cesto na to, aby si šikovné gazdinky mohli doma vyskúšať upiecť vianočné pečivo z odskúšaného cesta. Predávalo sa aj hotové pečivo. Na zahriatie bol čaj s ovocím.

Výborná nálada bola na Pečie celá škola. Charitatívna akcia sa vydarila a pre malého bojovníka Riška Fidluša sa vyzbieralo 3 644 €, čo je úžasná čiastka.

Nedalo mi, aby som sa nespýtal pani učiteľky ako je to na ich škole v súvislosti s problémami v poslednom čase na školách vo svete, ale aj na Slovensku. Bol som rád, že som dostal pozitívnu odpoveď, že ich žiaci sú slušní, dobrí a nič podobné ako je šikana nebadať.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com