sobota, 23 novembra, 2024
ÚvodVarte s eRZetkom a Jankom HraškomVanilkovo-makový zákusok

Vanilkovo-makový zákusok

Cesto: 175 g masla, 125 g cukru, 4 vajcia, 150 g kyslej smotany (2/3 šálky), 175 g polohrubej múky, 16 g prášku do pečiva, 150 g mletého maku

Vanilkový krém: 500 ml mlieka, 75 g vanilkového pudingového prášku, 100 g cukru, 250 g masla, 150 g kyslej smotany

Poleva: 150 g horkej čokolády, cera

Cesto: Najprv si vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridávame po kúskoch maslo, poriadne vmiešať, kyslú smotanu, poriadne vmiešať, polohrubú múku s práškom do pečiva, poriadne vmiešať a nakoniec mak, poriadne vmiešať.

Z bielkou vyšľaháme sneh a pridáme do cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre  pri 180°C  asi 20 minút, pekne do ružova na papieri na pečenie. Upečený základ necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie. Plech 30 x 20 cm

Vanilkový krém: V 100 ml studeného mlieka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, Zvyšok mlieka dáme variť s cukrom, keď mlieko začne vrieť pridáme rozmiešaný puding v mlieku  a uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Vychladnutý puding dobre vymiešame do krémova. Maslo izbovej teploty po kúskoch vymiešame do pudingu dobre vyšľaháme, nakoniec primiešame kyslú smotanu. Dobre vymiešame.

Na vychladnutý základ, rovnomerne navrstvíme vanilkový krém, rozotrieme. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť.

Poleva: Nad parou vo vodnej kúpeli rozpustíme čokoládu polámanú na kúsky s cérou. Vymiešame do leskla. Kto vie môže použiť inú, svoju polevu.

Stuhnutý koláč rovnomerne polejeme čokoládovou polevou. Koláč odložíme do chladu, aby poleva stuhla. Potom koláč nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com