Prísady: zemiaky, kyslá kapusta, slanina, trocha múky, cesnak, vajce, soľ, korenie, majorán
Príprava: Zemiaky očistíme, postrúhame (ja strúham na hrubom strúhadle), pridáme múku (max. 2-3 PL), kyslú kapustu pokrájanú na drobno (bez šťavy – tú môžeme potom zapíjať alebo použiť na prípravu liptovskej kapustnice) a premiešame. Slaninu pokrájame na kocky, rozpražíme, speníme na nej pokrájanú cibuľu, pridáme k zemiakom, osolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak, vajce a všetko spolu dobre premiešame. Z cesta robíme placky a pečieme na horúcej masti.
Recept nájdete aj v „Kuchyni starých materí z Liptova“
Kto raz tento recept z Dovalova vyskúša, verím tomu, že „obyčajné“ placky, čiže bez kapusty, mu následne naozaj prídu ako obyčajné….