Prísady: 1 liter ríbezľového, bazového, malinového, jahodového alebo červeného vína, 1/3 litra pramenistej vody, 3 PL medu, 1/3 litra jablkovice, vínovice, malinovice alebo hruškovice a po veľkej štipke soli, materinej dúšky, šalvie, bazalky, rozmarýnu a mäty piepornej
Príprava: Vodu, med, soľ a korenia 5 minút povarte. Odstáty vývar preceďte do litra vína. Tekutinu nechajte na ohni, kým sa na nej nezačne vytvárať pena, v nijakom prípade však nesmie vrieť. Odstavte z ohňa, zamiešajte do nej destilát a ešte horúce podávajte premrznutým ako aperitív. Nielenže okamžite človeka zahreje…, ale prírodné sily skryté v bylinkách dodajú človeku energiu, fantáziu a dobrú náladu.
Foto: Robert Carrithers