štvrtok, 28 marca, 2024
ÚvodReportážeVstane Kaštieľ Chateau Mignon z popola.

Vstane Kaštieľ Chateau Mignon z popola.

Kaštieľ Chateau Mignon, bývalý záhradníkov dom, je budova v Dubnici nad Váhom, v širšom centre mesta obrastená zeleným brečtanom v miestnom parku J. B. Magina.

Objekt mal byť postavený v 1. polovici 17. storočia a v 1. polovici 19. storočia prestavaný. Od roku 1835 slúžil ako záhradníkov dom pro zamestnancov, ktorí sa starali o priľahlý park rozsiahleho dubnického kaštieľa. Pôvodní majitelia bola rodina Ilešházi, ktorá sídlila v dubnickom kaštieli a mala rozsiahle majetky na Slovensku i na Morave. V roku 1835 kúpil celý areál s hospodárstvom barón Juraj Sina, ktorý bol viedenským finančníkom. V priebehu 2. poloviny 19. storočia bol objekt niekoľkokrát modernizovaný a prestavovaný. V záhradnej budove bývali záhradníci až do zániku oranžérie v roku 1937. Výraznou modernizáciou prešiel objekt v rokoch 1959 a 1970, keď došlo k prekrytiu trámu, výmene okien a krovov. Radikálnou zmenou vzhľadu prešiel objekt v roku 1990, keď bol upravený na hotel. Koncom 20. storočia ale začal chátrať. V roku 2006 noví majitelia pristúpili ku kompletnej a citlivejšej rekonštrukcii, ktorá sa držala pôvodných plánov podľa archívnej dokumentácie. Objektu bola čiastočne navrátená pôvodná podoba a získal nový názov Kaštieľ Château Mignon.

(Zdroj: https://www.hrady.cz/zamek-dubnica-nad-vahom-kastiel-chateau-mignon/texty?tid=43716&pos=450)

Stavba sa stala národnou kultúrnou pamiatkou.

V Hoteli Kaštieľa Chateau Mignon tu čakalo 12 elegantných originálne zariadených izieb, reštaurácia s kaviarňou a presklenou terasou. Interiér kaviarne dopĺňal kozub. Do vybavenia každej izby patrila kúpeľňa s masážnym sprchovým kútom alebo vaňou, televízor s plochou obrazovkou, minibar, klimatizácia a bezplatné WiFi pripojenie, ktoré bolo dostupné v celom hoteli. V hotelovej reštaurácii ste si mohli vychutnať jedlá slovenskej a medzinárodnej kuchyne. V hoteli sa nachádzali dva salóniky a jeden anglický salónik. K dispozícii boli dve bezplatné parkoviská pri hoteli. V hoteli sa konali rôzne kultúrno-spoločenské akcie, svadby (dokonca svoj deň tu mal aj Marián Hossa)(nie všetci však mali to šťastie keď mladomanželia museli rušiť zorganizované svadobné hostiny z dôvodu úpadku spoločnosti), rodinné a firemne oslavy. Rodiny sa tu stretali na kávičke, či malom občerstvený v v romantickom prostredí pri parku. Premietali sa tu firmy konali sa tu kurzy varenia.

Penzión bol vyhľadávaný pre romantické scenérie, ktoré ponúkal.

Hotel bodoval nielen medzi návštevníkmi, ale pozitívne ohlasy mal aj od odborníkov. Pozitívne bola hodnotená jeho gastronómia. Ešte začiatkom roka 2016 figuroval medzi najlepšími someliérmi Slovenska aj Miroslav Cvečka z dubnického hotela.

Zdroj: Chateau Mignon

Takto vyzeral Kaštieľ Chateau Mignon v plnom rozpuku.

Zdroj: https://kavickari.sk/romantika-s-francuzskym-sarmom/

Rok 2016 bol však pre samotný hotel osudový. Čo-to predznamenali aj hospodárske výsledky za rok 2015. Hotel síce dosiahol rekordné tržby presahujúce 562-tisíc eur, skončil však aj v rekordnej strate takmer 97-tisíc eur. Podľa portálu Finstat dosiahla výška bankových úverov 746-tisíc eur, ďalších 617-tisíc eur tvorili krátkodobé záväzky.

Koncom júla nabehli do hotela exekútori a zavreli ho. O dva mesiace neskôr poslal majiteľa hotela do konkurzu Daňový úrad Trenčín. Dlhy narobila firma aj v Sociálnej poisťovni.

Zdroj: https://reality.trend.sk/komercne-nehnutelnosti/jeden-najvyhladavanejsich-hotelov-slovensku-predavaju-drazbe

Tak sa stalo že Kaštieľ Chateau Mignon skončil v konkurze. Zabezpečovacím veriteľom sa stala Prima Banka.

Dražba. Konalo sa 7 kôl dražby keď cena bola viac ako 700 000 €. Nakoniec Kaštieľ Chateau Mignon získalo pre seba Mesto Dubnica nad Váhom za 400 000 €. Kaštieľ by sa mal sprevádzkovať do  jedného roka po realizačných prácach aj po legalizácii čiernych stavieb.

Na tlačovej besede k tejto udalosti primátor Dubnice nad Váhom vyhlásil. „… Ja som veľmi rád a som vďačný, že mesto môže zobrať záštitu nad touto národnou kultúrnou, historickou pamiatkou, že ju môžeme z rekonštruovať a že by sme ju potom mohli ponúknuť ľudom, aby tu mohli tráviť pekné chvíle…“.

Mesto tento objekt mieni prenajať tak, aby malo mesto záštitu nad vlastníctvom, aby sa nestalo to čo už raz stalo. Využívať by sa mal na podporu cestovného ruchu a kultúrno-spoločenského diania pre občanov Dubnice nad Váhom, ale nielen pre nich, aby sa opäť stal ďalším centrom kultúrno-spoločenského diania.

Video: Tu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

Predchádzajúci článok
Ďalší článok