Dolky

94

 

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je jankohrasko_cb_100.pngZ Turčianskej kuchyne od pani Zory Mintalovej – Zubercovej

Prísady: 200 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 20 g droždia, lyžica práškového cukru, lyžica oleja alebo roztopeného masla, 0,5 lyžičky soli, 2 žĺtky, 0,5 l mlieka, sneh z 2 bielkov, 150 g masti na vyprážanie

Čas prípravy: 1 hod

Príprava: Trochu teplého mlieka, rozdrobené droždie, trochu cukru a múky dáme do misky a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme olej alebo roztopené maslo, žĺtky, zvyšnú múku, cukor, mlieko a soľ.

Vymiešame cesto, do ktorého pridáme sneh z 2 bielkov tak, aby hotové cesto bolo tekuté. Ak je husté, rozriedime ho podľa potreby trochou mlieka alebo vody. Prikryjeme ho obrúskom a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto potom naberáme malou naberačkou a lejeme do jednotlivých, dobre vymastených foriem v dolkári.

Po upečení jednej strany dolku obrátime a upečieme v dolkári aj z druhej strany. Podávame s lekvárom.

Zdroj: Dolky