Orechový likér

164
Veľmi dobrý likér z domácich surovín.

Prísady: 35 vlašských orechov – zelených, 1 l čistého liehu + 4 dcl. liehu, 5 klinčekov, kúsok škorice, 5 kúskov pomarančovej kôry, 1/2 kg cukru, 3/4 l vody

Čas prípravy: 1 rok

Príprava: Orechy nakrájame a namočíme do vody a necháme stáť do druhého dňa. Potom sa voda zleje, orechy sa dajú do fľaše a naleje sa na ne čistý lieh. Dobre zaviažeme a postavíme na slnečné miesto. Necháme stáť 30 dní. Potom lieh zlejeme a odložíme.

Na orechy opäť nalejeme čistý lieh, pridáme celý hrebíček, kúsok škorice, pomarančovú kôru, v cukre naloženú a vo vode na nitku uvarený vychladnutý cukor. Cukor varíme vo vode 15 minút. Fľašu s orechmi opäť postavíme na slnečné miesto na 14 dní. Napokon z orechov zlejeme šťavu, rozmiešame s odloženým liehom, precedíme cez čisté plátno, nalejeme do fliaš, dobre ich zazátkujeme a zapečatíme voskom.

Odporúčame nechať stáť minimálne 1 rok, ale ak to nevydržíte, tak na zdravie.

Oriešky sa dajú po zliatí samozrejme skonzumovať…

Zdroj: Orechový likér