
Prísady: 1/2 l mlieka, kocka droždia, 2 ČL cukru, 1 ČL soli, 1dcl oleja, bravčová masť a polohrubá múka
Príprava: Zamiesime kysnuté cesto tak, aby vzniklo mäkké cesto, z ktorého urobíme tri bochníky. Necháme ich prykrité obrúskom podkysnúť. Medzitým vymiešame bravčovú masť na penu a bochníky potrieme. Na stôl prestrieme obrus a na ňom rozťahujeme bochník cesta ako na závin. Keď je cesto roztiahnuté, nadvihneme jeden koniec obrusu a stáčame cesto do rolky. Toto stočené cesto potom natočíme na paličky z kukuričnej bíle a ešte surové pozmáčame do kryštáľového cukru, poukladáme na pomastený plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 15 – 20 minút, kým šušťovníky nezružovejú.
Cukor na upečenom šušťovníku skaramelizuje a to je na tomto koláči to najlepšie.
Text a foto : Katarína Filipová