Starodávny recept na jarnú polievočku pre Baranov
Prísady: 2 – 3 hrsti bylín (špenát, rebríček, mladé jahodové a fialkové lístie, mladá žihľava a púpava, cibuľka), pažítka, petržlenová vňať, 30 g masla, 1/2 l hovädzieho vývaru, 1/2 l smotany, 4 žĺtky, soľ
Čas prípravy: cca 1/2 hod.
Príprava: Umyté bylinky na jemno nakrájame a dáme zpeniť na rozpustené maslo. Zalejeme vývarom a krátko, asi 5 minút, povaríme. Zriedime smotanou s rozšľahanými žĺtkami, prehrejeme (už nevaríme!) a podľa chuti osolíme. Do hotovej polievky pridáme posekanú petržlenovú vňať a pažítku. Podávame s opečenou nakrájanou žemľou.