Sýta a tradičná polievka z turčianskej kuchyne
Prísady: Údené bravčové rebierko, 1,5 l vody, 500 g hrachu alebo fazule, 250 g lohazy (jačmenné krúpy), 1 – 2 mrkvy, kúsok petržlenu, 2 – 3 zemiaky, strúhaný ďumbier, čierne korenie, petržlenová vňať, soľ.
Čas prípravy: cca 2 hod.
Príprava: Dobre umyté údené bravčové rebierka dáme variť do studenej vody. Keď zovrú, pridáme deň vopred namočený hrach alebo fazuľu a necháme asi hodinu povariť. Pridáme lohazu, zeleninu a pokrájané múčne zemiaky. Až je zelenina mäkká, pridáme trocha postrúhaného ďumbiera, čierne korenie a nakoniec posekanú petržlenovú vňať. Polievku netreba veľmi soliť, pretože údené mäso je už samo o sebe dosť slané.