sobota, 23 novembra, 2024

Fašiangové párky

Domáce párky sú domáce párky… žiadna sója, žiadna múka…

Prísady: 6 kg bôčika, 4 kg akéhokoľvek chudého mäsa, 1 dkg sanitry, 20 dkg soli, 1 dkg cukru, 3 KL mletého čierneho korenia, 2 KL drvenej rasce, 10 popučených strúčikov cesnaku, 5 PL pološtipľavej papriky, ovčie črievka.

Príprava: … Pokrájaj na kocky šesť kíl bravčového bôčika a štyri kilá akéhokoľvek chudého mäsa… Pridaj deko sanitry, dvadsať deka soli, deko cukru, tri kávové lyžičky mletého čierneho korenia, dve drvenej rasce a desať popučených strúčikov cesnaku. Dobre premiešaj, nadláv do nádoby a tri dni nechaj v chlade stáť. Potom mäso trikrát pomeľ na mlynčeku s malými okami, aby bolo čo najjemnejšie. Polovicu mäsa premies s piatimi polievkovými lyžicami pološtipľavej papriky, aby si mala jemné párky pre dámy a pikantné pre pánov. Potom jednu i druhú zmes nabiješ do ovčích črievok tak, aby každá dvojica párkov vážila 10 – 15 dekov. Údiť ich budeš jeden deň sprvoti horúcim a neskôr studeným dymom tak, aby povrch zaschol a vnútrajšok párkov ostal šťavnatý. Ak párky zohrievaš sedem minút vo vode tesne pod bodom varu, neprasknú a pri zahryznutí utešene lupnú. Na večierkové stoly ich budeš podávať len prosto zohriate vo vode, zohriate v gulášovej šťave, vypražené vo vínovom cestíčku so zemiakovou kašou, zabalené do pásika syra a opečené na rošte…
Ďalší z naozaj šťavnatých receptov zo starého Prešporka od Petra Ševčoviča.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

This site is protected by wp-copyrightpro.com