Tradičné lokše – placky so zemiakového cesta. V šupe uvarené zemiaky olúpeme, prelisujeme, osolíme a pridáme múku. Vypracujeme cesto…
Prísady: 500 g zemiakov, 300g polohrubej múky, soľ
Príprava: V šupe uvarené zemiaky olúpeme, prelisujeme, osolíme a pridáme múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na bochníčky. Z nich urobíme okrúhle lokše – cca 30 cm priemer a 0,5 cm hrúbky cesta – a pečieme ich na platni šporáka.
Upečené lokše potrieme husacou masťou alebo výpekom z masa, poprípade naplníme roztlačenou husacou pečienkou. Podávame ako prílohu k pečenej husi alebo papáme samotné a zapíjame dobrým vínkom.
Na zdravie a dobrú chuť!
Pridala: Renáta Zemanová
Zdroj: Lokše