štvrtok, 25 apríla, 2024

Domáci chlebík

Starodávny recept na voňavý chlieb podľa pani Zory Mintalovej – Zubercovej

Prísady: 1 kg hladkej múky, 2 – 3 lyžičky soli, rasca, tuk na vymastenie plechu.

Kvások: 4 uvarené zemiaky, 1 lyžica hladkej múky, 40 g droždia, teplá voda.

Čas prípravy: cca 2,5 hod.

Príprava: Večer prenesieme do teplej miestnosti múku a preosejeme ju. Na druhý deň pridáme soľ a rascu, dobre premiešame a v strede urobíme jamku. Medzitým umyjeme a uvaríme zemiaky, potom ich olúpeme a vychladnuté pretlačíme cez sitko. Pridáme do nich lyžicu múky, rozmrvené droždie , teplú vodu, zmes premiešame a necháme vykysnúť. Keď je kvások vykysnutý, vlejeme ho do jamky v múke, zasypeme múkou, prikryjeme textilným obrúskom a necháme podkysnúť. Zo zmesi vypracujeme hladké žilkovaté cesto, ktoré sa nerozlieva ani nelepí, a necháme na teplom mieste ešte kysnúť. Potom z cesta vypracujeme na drevenej pomúčenej table bochník, ktorý necháme podkysnúť, preložíme na vymastený plech, v strede bochníka urobíme jamku a vložíme do horúcej rúry. Potom teplotu znížime a dopekáme do zlatista. Po upečení chlieb potrieme vodou a hoci je lákavý, necháme ho pred jedením vychladnúť.