nedeľa, 24 novembra, 2024

Domáci chlieb

Voňavý domáci chlebík umiesený vlastnými rukami.

Prísady: 600 g hladkej múky (najlepšie s označením T650), 200 g žitnej múky, 2 lyžičky soli, 15 dkg (1/3 kocky) droždia alebo 3 zarovnané lyžičky sušeného droždia, 300 – 400 ml vody, rasca, slnečnicové semená, ovsené vločky, varený zemiak alebo 2 – 3 ČL zemiakového škrobu…

Čas prípravy: cca 2 hod.

Príprava: Múku preosejeme do misky, aby bola nadýchaná (môžeme skombinovať 400g hl. múky a 200g celozrnnej , špaldovej alebo ražnej). Pridáme soľ a rascu podľa chuti. Ja dávam rascu drvenú. Okrem toho popučíme alebo nastrúhame varený zemiak. Ak ho nemáte práve po ruke alebo sa vám nechce variť, môžete dať 2 – 3 lyžičky zemiakového škrobu. Chlebík bude vláčnejší a chutnejší.

Na malej panvičke na sucho opražíme za hrsť olúpaných semiačok slnečnice (alebo sezamové alebo ľanové  semiačka alebo aj ovsené vločky – kto má na čo chuť) a po vychladnutí zmiešame s múkou.  Medzitým si do 1/2 dcl „letnej“ vody hodíme cukru tak „medzi prsty“ a rozmrvíme droždie (sušené droždie primiesime suché priamo do múky). Keď nám kvasinky vyplávajú na hladinu, kvások je hotový a pridáme ho do misky. Rukami miesime cesto a prilievame si postupne len toľko vlažnej  vody, koľko treba. Cesto, ktoré nemá byť ani riedke ani príliš tuhé, sa vám v konečnom dôsledku nesmie lepiť na prsty a možno sa vám lepšie bude miesiť na pomúčenej doske.

Keď je cesto dôkladne premiesené, poprášime ho navrchu múkou, prikryjeme utierkou a necháme 15 – 20 minút podkysnúť. Potom opäť dôkladne premiesime a opäť necháme podkysnúť. Nakoniec ešte raz premiesime, vytvarujeme bochník, prenesieme ho na plech a necháme ešte cca 1/2 hod. kysnúť. Na povrchu narežeme do kríža alebo do pásikov – aby sa chlieb pri pečení „otvoril“. Pečieme približne 45 minút až hodinu najprv na 200 °C, po štvrťhodine stiahneme teplotu na 180 °C a počas pečenia niekoľkokrát potrieme bochník slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá. Druhá možnosť je, že bochník dáte do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy a prikryjete buď vrchnákom alebo alobalom. Tak ho necháte kysnúť a následne ho v zakrytej nádobe aj pečiete prvú polhodinu. Potom chlieb odokryjete, potriete vodou a dopečiete.

A nezabudnite – chlieb treba miesiť s láskou a nesmiete sa pri jeho príprave hnevať, pretože by vám nevykysol  🙂 Odmení sa vám krásnou vôňou a ešte lepšou chuťou – napríklad, keď si ho ešte čerstvý natriete maslom … a ešte na koniec: chlieb nedávame do igelitu, ale ho uchovávame zabalený v utierke.

Aj tak vám príliš dlho nevydrží, pretože ho zjete raz dva!

Taký je dobrý. Nuž dobrú chuť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com