piatok, 29 marca, 2024

Domáci chlieb

Voňavý domáci chlebík umiesený vlastnými rukami.

Prísady: 600 g hladkej múky (najlepšie s označením T650), 200 g žitnej múky, 2 lyžičky soli, 15 dkg (1/3 kocky) droždia alebo 3 zarovnané lyžičky sušeného droždia, 300 – 400 ml vody, rasca, slnečnicové semená, ovsené vločky, varený zemiak alebo 2 – 3 ČL zemiakového škrobu…

Čas prípravy: cca 2 hod.

Príprava: Múku preosejeme do misky, aby bola nadýchaná (môžeme skombinovať 400g hl. múky a 200g celozrnnej , špaldovej alebo ražnej). Pridáme soľ a rascu podľa chuti. Ja dávam rascu drvenú. Okrem toho popučíme alebo nastrúhame varený zemiak. Ak ho nemáte práve po ruke alebo sa vám nechce variť, môžete dať 2 – 3 lyžičky zemiakového škrobu. Chlebík bude vláčnejší a chutnejší.

Na malej panvičke na sucho opražíme za hrsť olúpaných semiačok slnečnice (alebo sezamové alebo ľanové  semiačka alebo aj ovsené vločky – kto má na čo chuť) a po vychladnutí zmiešame s múkou.  Medzitým si do 1/2 dcl „letnej“ vody hodíme cukru tak „medzi prsty“ a rozmrvíme droždie (sušené droždie primiesime suché priamo do múky). Keď nám kvasinky vyplávajú na hladinu, kvások je hotový a pridáme ho do misky. Rukami miesime cesto a prilievame si postupne len toľko vlažnej  vody, koľko treba. Cesto, ktoré nemá byť ani riedke ani príliš tuhé, sa vám v konečnom dôsledku nesmie lepiť na prsty a možno sa vám lepšie bude miesiť na pomúčenej doske.

Keď je cesto dôkladne premiesené, poprášime ho navrchu múkou, prikryjeme utierkou a necháme 15 – 20 minút podkysnúť. Potom opäť dôkladne premiesime a opäť necháme podkysnúť. Nakoniec ešte raz premiesime, vytvarujeme bochník, prenesieme ho na plech a necháme ešte cca 1/2 hod. kysnúť. Na povrchu narežeme do kríža alebo do pásikov – aby sa chlieb pri pečení „otvoril“. Pečieme približne 45 minút až hodinu najprv na 200 °C, po štvrťhodine stiahneme teplotu na 180 °C a počas pečenia niekoľkokrát potrieme bochník slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá. Druhá možnosť je, že bochník dáte do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy a prikryjete buď vrchnákom alebo alobalom. Tak ho necháte kysnúť a následne ho v zakrytej nádobe aj pečiete prvú polhodinu. Potom chlieb odokryjete, potriete vodou a dopečiete.

A nezabudnite – chlieb treba miesiť s láskou a nesmiete sa pri jeho príprave hnevať, pretože by vám nevykysol  🙂 Odmení sa vám krásnou vôňou a ešte lepšou chuťou – napríklad, keď si ho ešte čerstvý natriete maslom … a ešte na koniec: chlieb nedávame do igelitu, ale ho uchovávame zabalený v utierke.

Aj tak vám príliš dlho nevydrží, pretože ho zjete raz dva!

Taký je dobrý. Nuž dobrú chuť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno