Recept pochádza z knihy „Z Turčianskej kuchyne“ od pani Zory Mintalovej – Zubercovej
Prísady: 30 g cukru, 20 g droždia, 300 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 50 g stuženého tuku, 1 lyžica rumu, podľa potreby kyslá smotana alebo mlieko, soľ, 300g masti na vyprážanie, vanilínový cukor na posypanie
Čas prípravy: 1 hod
Príprava: Droždie zmiešame s cukrom, pridáme polohrubú múku, 2 žĺtky, soľ, rum, stužený pokrmový tuk a podľa potreby kyslú smotanu alebo mlieko. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho stáť asi 30 minút. Cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej drevenej table asi na hrúbku 0,5 cm. Ostrôžkou pokrájame na malé obdĺžniky, ktoré v strede priečne narežeme.
Vyprážame v horúcej masti. Vypražené fánky posypeme vanilínovým cukrom.
Zdroj: Fánky