Prísady: 2 dcl mlieka, 20 dkg polohr. múky, štipka soli, 1 vajce, 7 dkg cukru, PL vínovice, postrúhaná kôra z citróna, 4 veľké kyslasté jablká, 10 dkg bravčovej masti
Čas prípravy: cca 1 hod.
Príprava: Z dvoch deci mlieka, dvadsiatich dekov polohrubej múky, štipky soli, celého vajca, siedmich dekov cukru, polievkovej lyžice vínovice a kôry ostrúhanej z jedného citróna vyšľahaj metličkou omeletové cesto. Štyri jablká olúp, vypichni z nich jaderníky a každé z nich priečne rozkrájaj na štyri deravé kolieska. Omočené v omeletovom cestíčku vypraž kolieska na desiatich dekoch rozpálenej bravčovej masti z oboch strán do červenkasta. Deravou lyžicou ich vyber odkvapkať na sito, potom ich prelož na horúcu misu, posyp cukrom s mletou škoricou a čo najteplejšie dones na stôl. V omáčniku k nim môžeš podať šodó, no nie je to nevyhnutné. Dámy ubezpeč, že z fašiangových jabĺčok priberú menej ako z pampúchov…
Prepis z knihy Petra Ševčoviča „Z kuchyne starého Prešporka“