piatok, 19 apríla, 2024

Fašiangové jabĺčka

Jabĺčka v župane na prešporský spôsob…
 

Prísady: 2  dcl mlieka, 20 dkg polohr. múky, štipka soli, 1 vajce, 7 dkg cukru, PL vínovice, postrúhaná kôra z citróna, 4 veľké kyslasté jablká, 10 dkg bravčovej masti

Čas prípravy: cca 1 hod.

Príprava: Z dvoch deci mlieka, dvadsiatich dekov polohrubej múky, štipky soli, celého vajca, siedmich dekov cukru, polievkovej lyžice vínovice a kôry ostrúhanej z jedného citróna vyšľahaj  metličkou  omeletové  cesto. Štyri  jablká olúp,  vypichni z nich  jaderníky  a každé z nich priečne rozkrájaj na štyri deravé kolieska. Omočené v omeletovom cestíčku vypraž kolieska na desiatich dekoch rozpálenej bravčovej masti z oboch strán do červenkasta. Deravou lyžicou ich vyber odkvapkať na sito, potom ich prelož na horúcu misu, posyp cukrom s mletou škoricou a čo najteplejšie dones na stôl. V omáčniku k nim môžeš podať šodó, no nie je to nevyhnutné. Dámy ubezpeč, že z fašiangových jabĺčok priberú menej ako z pampúchov…

Prepis z knihy Petra Ševčoviča „Z kuchyne starého Prešporka“