Pečené zemiaky na gazdovský spôsob…
Prísady: zemiaky, slanina, klobása, cibuľa, masť, rasca, soľ, bryndza
Čas prípravy: cca 2 hodiny
Príprava: Príprava nie je vôbec zložitá a nad výsledkom sa budete olizovať až za ušami. Najlepšie sú nové zemiačiky – tie stačí riadne umyť, nakrájať na pekáč, posoliť, pridať drvenú rascu, zakryť alobalom a dať do rúry na 200 stupňov. Prikryté pečieme asi hodinku. Medzitým nakrájame veľkú cibuľu a na domácej masti zosklovatíme. Potom k nej pridáme nakrájanú slaninku a klobásu. Keď pustia šťavu, odstavíme zo šporheltu a premiešame so zemiakmi. Odokryté pečieme v rúre ešte asi pol hodinu – kým zemiaky nie sú opečené. Necháme málinko oddýchnuť, dáme na tanier, posypeme čerstvou bryndzou a zapíjame podľa chuti – kyslím mliekom, pivom alebo pálenkou. Dobrú chuť!