nedeľa, 19 mája, 2024
ÚvodReportážeKuchynsko-orešanským krasom s geológom

Kuchynsko-orešanským krasom s geológom

Trnavský samosprávny kraj ako Trnavský kraj zážitkov zorganizoval ďalšiu Jarnú lesopotulku v rámci Zážitkov.

Kuchynsko-orešanským krasom nás previedol skúsený a vzdelaný geológ a jaskyniar pán Alexander Lačný. V Horných Orešanoch, v časti Majdánske sa zišlo 16 záujemcov o poznanie tejto zaujímavej časti slovenskej prírody. Prešli sa z parkoviska na Pállfyho námestí cez závrtovú priepasť, vápenice, Husí stok, priepasť Priehyba, travertínovými terasami v potoku Parná a späť na parkovisko na Majdánskom.

Sprievodca Alexander Lačný, familiárne Saša, pútavou formou účastníkov oboznámil o lokalite Kuchynsko-orešanský kras, na videu vysvetlí niektoré geologické pojmy a aj na mapách ukázal lokalitu Kuchynsko-orešanský kras. Názorne ukázal, že ak sa na vápenec kvapne akákoľvek kyselina vápenec šumí. Deti si to mohli vyskúšať 14 %-nou kyselinou chlorovodíkovou. Milovníci prírody sa dozvedeli o závrtovej oblasti a jej vzniku, o začiatkoch a pokračovaní jaskyniarskej činnosti, že zo začiatku išli jaskyniari po pokladoch a legendách. Tak začínalo jaskyniarstvo v 50-tych rokoch 20 storočia. Organizované jaskyniarstvo v Malých Karpatoch bolo na začiatku 20 storočia. Od roku 1920 boli prví organizovaní jaskyniari pod vedením Jána Baniča a Imricha Vajsábla. Ich mená sú zaznamenané aj na tabuli v Jaskyni Driny pretože v roku 1929 zostúpili na dno jaskynného komína. Po trase pán Saša ukazoval rôzne prírodné zaujímavosti, rôzne geologické a jaskyniarske prístroje, horniny. Deti sa mohli pozrieť do nesprístupnenej jaskyne. Zúčastnení si pozreli vápenice, ale aj pozostatky po jaskyniaroch, travertínové terasy. Takmer celá trasa viedla cez les, nie však po turistických chodníkoch.

Bohužiaľ videli aj 2 km „koľaje“ po traktoroch sťahujúcich kmene stromov po mokrom podloží po ktorých bude stekať voda a následne bude lesu – prírode chýbať.

Cez to všetko bola prechádzka veľmi poučná hlavne zásluhou pána Alexandra Lačného.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno