nedeľa, 16 júna, 2024

Opité piškóty

Cesto: 4 ks vajcia, 150 g zmäknuté maslo, 150 g cukor práškový, 100 g múka polohrubá, 20 g kakao, 10 g prášok do pečiva, 100 g mleté orechy vlašské, štipka, soľ

Krém: 500 ml mlieko, 2 bal. (80 g) puding čokoládový, 200 g čokoláda horká, 5 PL cukor kryštálový, 200 g (alebo Hera) maslo, 48 ks piškóty okrúhle, 100 ml rum

Na potretie: džem, 150 g čokoláda na polevu, 20 g Cera, 2 PL olej rastlinný

Na cesto si vymiešame maslo s cukrom do peny, za stáleho miešanie pridávame po jednom žĺtky, prisypeme múku s práškom do pečiva, kakaom a orechmi. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli, najprv poriadne premiešame husté cesto s troškou snehu, potom už len zľahka primiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj mal 24 x 35 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Na krém si z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding. Odstavíme z ohňa a do ešte horúceho vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Za občasného miešania necháme vychladnúť a nakoniec zmiešame s maslom izbovej teploty.

Z upečeného cesta zrežeme vrch. Pokropíme rumom (nemusíme), potrieme džemom (ja som mal marhuľový) a natrieme krém.

Na krém poukladáme piškóty namočené v rume. Ja som každú piškótu máčal asi tak 3 sekundy a aj dlhšie. Neboli suché, ale mohli byť viac rumové.

Nad parou roztopíme čokoládu s Cerou a olejom a polejeme ňou koláč a dáme schladiť. Hotovo.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com