Na Kysuciach tak volali hrachovú kašu so sušeným ovocím ….
Prísady: 300 g žltého poleného hrachu, 150 g sušených sliviek, 150 g sušených hrušiek, 125 g masla, 2 PL hladkej múky, 1KL soli
Čas prípravy: cca 1 hod., hrach namáčame niekoľko hodín…
Príprava: Hrach namočíme do studenej vody – najlepšie na noc, respektíve na niekoľko hodín. Po napučaní ho dáme variť, neskôr pridáme sušené slivky a hrušky. Keď zmäknú, pripravíme si z masla a hladkej múky svetlú zápražku a rozmiešanú ju vlejeme do uvareného hrachu s ovocím. Všetko ešte raz prevaríme a dochutíme soľou.
Toto vianočné jedlo navaril Jarda Žídek s tetou Pavlicovou v epizóde Kysucké Vianoce
(Nebíčko v papuľke)
Foto : Mária Sokolská