štvrtok, 5 decembra, 2024

Môj pepitový cheesecake

200 g maslové keksíky, 100 g maslo, 500 g mascarpone (toho mascarpone je veľa, asi by stačila polovica a potom samozrejme aj smotany), 200 g kyslá smotana, 300 g biela čokoláda, 1 vajce, 1 PL múky, 70 ml smotany na varenie, 150 g mliečnej čokolády, lentilky (v Lidli som kúpil Duhovky tie sú menšie. Stačila jedna krabička.)

V mixéry som rozmixoval sušienky, pridal roztopené maslo a zamiešal k sušienkam. Natlačil do okrúhlej formy na pečenie aj po bokoch (22 – 23 cm) a piekol 10 min na 160 °C.

Na krém som si roztopil bielu čokoládu a nechal trochu vychladnúť. Osobitne som zmiešal mascarpone a smotanu, ktoré musia byt izbovej teploty inak by tam čokoláda stvrdla. To toho som vmiešal takmer vychladnutú čokoládu. Pridal som vajíčko, múku a vyšľahal.

Na vychladnutý korpus som nalial plnku. Piekol som 40 minút na 160 °C. Pozor, tej plnky je veľa. Plnka sa počas pečenia zdvihne, keď je koláč upečený tak spľasne. Koláč je urobený, ak okraje sú́ už, do zlatista a v strede je ešte trasľavý, on neskôr ešte stvrdne. Po upečení som koláč nechal v rúre do úplného vychladnutia, potom sa nemal roztrhnúť, ale aj tak sa už počas pečenia po bokoch roztrhol.

Polevu som pripravil tak, že do kastrólika som zohrieval smotanu a na kúsky pridal nakrájanú čokoládu. Miešal až kým sa čokoláda neroztopí a nespojí so smotanou. Potom odstavil z ohňa a nechal trochu vychladnúť. Nakoniec som ju nalial na koláč. Keď trochu zavädla (aby sa Dúhovky v poleve neutopili) ozdobil som ju Duhovkami a dal stuhnúť na noc/deň do chladničky.

Dobrú chuť praje eRZetko

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com