štvrtok, 28 marca, 2024
ÚvodRozhovory2016.10.28 KORA – band – Slovensko ty naše

2016.10.28 KORA – band – Slovensko ty naše

dvd2_131Surfovaním po youtube som si zadal KORA – band a našiel ich novú pesničku: Slovensko Ty naše. Nakoľko interpretov poznám rozhodol som sa osloviť ich a položiť im pár otázok pre www.i-novinky.sk. Hudobná skupina KORA – band je z Považskej Bystrice. Založená bola v roku 2011. Tvoria ju Jožo Belavý a Ivan Panák.

i-novinky.sk: Hudobná skupina KORA – band predstavte sa čitateľom bližšie.

KORA – band: Sme hudobná skupina zo stredného Považia, konkrétne z Považskej Bystrice, hudobné vzdelanie – láska k hudbe.

Jeden kamarát hovorí, že základné hudobné vzdelanie získal pod tam tým dubom a vyššie hudobné vzdelanie pod tou borovicou a dlhé roky bol členom svetoznámej folklórnej skupiny (smiech).

Zloženie hudobnej skupiny:

Jozef Belavý – klávesové nástroje, harmonika, spev

Ivan Panák – gitara, perkusie, spev

K vytvoreniu vlastných skladieb sme sa dostali až pri zrode nášho 3. CD s názvom – Spievajte si s nami.

Je to zatiaľ naše jediné CD s vlastnými skladbami, na ktorom sme sa ako autori podieľali iba my dvaja, t.j. hudba aj texty sú výlučne z našej autorskej dielne.

 

i-novinky.sk: Pozorne som si pozrel Váš klip. Mám rád keď piesni rozumiem, teda myslím textovo, a keď má hudba melódiu. Toto som vo Vašej piesni našiel. Pieseň Slovensko ty naše by sa kľudne mohla volať aj modlitba, či prosba za Slovensko. Kto zložil text a hudbu?

KORA – band: Áno, k tejto piesni by sa dalo priradiť veľa výstižných názvov a určite toto nebol aj z našej strany prvý ani posledný názov, ktorý by túto pieseň dokonale vystihoval. My sme mali od prvej myšlienky vytvoriť vlastné CD jasnú predstavu, v akom hudobnom štýle budú skladby prezentované. Tých nápadov bolo postupne veľa a my sme si nakoniec museli vybrať iba tie najlepšie. S myšlienkou vytvoriť ďalšiu pieseň o rodnom Slovensku prišiel Jožko a tým mu pripadla aj úloha vytvoriť text a hudbu k tejto skladbe.

 

i-novinky.sk: koľko Vám trvalo zložiť text, hudbu, nafilmovať, ozvučiť a potom skompletizovať? Teda od nápadu po umiestnenie na youtube?

KORA – band: CD 3 – Spievajte si s nami, je vlastne naša prvá skúsenosť s tvorbou vlastných skladieb (nápad, text/hudba, hudba/text a pod.), ale začiatok nebol vôbec jednoduchý. Prvé texty boli pre nás trápne, nedávali nám zmysel, nepasovala nám k tomu hudba, celé to bolo z nášho pohľadu zlé. Ale postupne bolo tých nápadov odrazu veľa a začalo nám to do seba zapadať. Celá realizácia CD 3 od napísania textov, vytvorenie hudobných podkladov až po štúdiovú nahrávku trvala asi 4 – 5 mesiacov. Video vzniklo ½ roka po nahrávke v štúdiu.

 

i-novinky.sk: Pekná príroda, dokonca jelene… Kde bol váš klip filmovaný?

KORA – band: To bol ten dôvod nafilmovať klip práve na túto skladu, zakomponovať do nej kúsok slovenskej prírody, konkrétne malebný kút na Vápenici, pod PODSKALSKÝM ROHÁČOM.

 

i-novinky.sk: Slovensko. Máme veľa piesní o Slovensku, Slovenská rodná dedina, Tam, doma – Slovensko krásne, Pieseň pre Slovensko… Niektoré viac, niektoré menej podarené. Prečo ste sa potrebovali a Vy vyjadriť k tejto téme?

KORA – band: CD 3 obsahuje 12 skladieb, ktoré sú tematicky tak rozmanité, aby si každý poslucháč našiel na CD tú svoju obľúbenú skladbu. Áno je pravda, že tých skladieb o Slovensku je skutočne veľa, ale tá naša krajina je tak pestrá a krásna, že text o slovenskej prírode, zvykoch a kultúre je stále aktuálny a žiadaný. Sme presvedčení o tom, že aj naša skladba – Slovensko ty naše, si nájde veľa poslucháčov.

 

i-novinky.sk: Vaša pieseň Slovensko ty naše má do dnešného dňa (20.10.2016) 787 pozretí. Je to málo? Myslím že málo. Prečo?

KORA – band: Počas pôsobenia našej hudobnej skupiny sme už vytvorili viacero filmových prezentácii, či už to boli klipy k jednotlivým skladbám na CD a DVD, filmové prezentácie z jednotlivých vystúpení, alebo naše prezentačné videá. Tieto boli následne prezentované v TV, alebo na youtube. Podľa sledovanosti boli niektoré veľmi úspešné, niektoré menej úspešné a práve my máme na kvalitu jednotlivých klipov úplne iný názor. Z toho jednoznačne vyplýva, celkový pohľad na túto problematiku je rozmanitý a určite na posudzovanie jednotlivých klipov nie je rovnaký kľúč. Ale teší nás, že na naše skladby sú pozitívne ohlasy  a to je pre nás kľúčové meradlo.

Ďalšia vec je, že videoklip sme nejako nepropagovali. Proste sme klip nahrali na youtube a nechali sme tomu voľný priebeh. Je lepšie, keď si pieseň nájde svojich priaznivcov nejako tak nenútene.

 

i-novinky.sk: Chceli by ste divákom Vášho klipu ešte niečo odkázať?

KORA – band: Ďakujeme všetkým našim divákom a poslucháčom za prejavenú dôveru. Týmto článkom sme trocha priblížili zákulisie vytvorenia CD 3 – Spievajte si s nami, hlavne tým divákom, ktorí už tento klip videli a chceli sa dozvedieť niečo viac. A samozrejme je to odkaz aj pre tých ostatných, ktorí sa pozeranie našich videí a počúvanie našich CD iba chystajú, určite je práve teraz na to dobrý dôvod a preto – Spievajte si s nami.

 

i-novinky.sk: Chcel som sa spýtať kde Vás ľudia uvidia najbližšie, ale lepšia bude otázka kde sa záujemci dozvedia o Vašich koncertoch?

KORA – band: Tých plánov a akcií, už aj v roku 2017 veľa. O jednotlivých podujatiach budeme priebežne informovať našich priaznivcov hlavne prostredníctvom facebooku. Aktuálne nás môžu naši diváci sledovať na TV Šláger, rozhovor s riaditeľom TV Šláger s p. Peterkom a nahrávanie štúdiových videoklipov práve z celého CD 3.

Tešíme sa na hudobné stretnutia a ďakujeme za prejavenú priazeň.

 

Za i-novinky Robert Zvonár ďakuje za rozhovor Jožovi Belavému a Ivanovi Panákovi

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno