Prísady: 4 – 6 krajcov suchého chleba, 1 mrkva, 1/4 kapusty, kúsok zeleru, 1 väčšia cibuľa, 2 PL masti, vývar, muškátový kvet, ďumbier, 1 – 4 vajcia, petržlenová vňať
Príprava: Pokiaľ máme chlieb v menších kúskoch, najprv ho na masti osmažíme do zlatova. Ak je náš zvyšok chleba vo väčšom kuse, dáme ho hneď do hrnca, zalejeme vodou a pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu. Ak máme po ruke vývar, použijeme radšej vývar. Olúpanú, nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na masti a pridáme do polievky povariť. Rozvarený chlieb prelisujeme, všetko okoreníme muškátovým kvetom a ďumbierom, podľa potreby dosolíme. Nakoniec do polievky zavaríme rozšľahané vajce alebo vhodíme niekoľko vajec tak, aby sa v polievke zrazili. Na záver môžeme polievku ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Prepis z kuchárskej knihy Magdaleny Dobromily Rettigovej