Košťany n/Turcom
Prísady: tenkeľové krúpy, voda, múka, bryndza alebo tvaroh, slanina
Príprava: Z tenekeľových alebo jačmenných krúpov uvaríme kašu, ktorú zatrepeme múkou a odložíme zo sporáka. Na čistý namáčaný a na stôl prestretý obrus kladieme z nej lyžicou, ktorú zakaždým namočíme do studenej vody, malé hromádky. Tie necháme na obruse vychladnúť. Chladné ich hádžeme do misy a každú vrstvu posypeme bryndzou alebo tvarohom. Vrch polejeme hojne masťou a slaninovými škračkami. Zapíjame kyslým mliekom.
Tenkeľ: tradičná obilnina, archaický druh pšenice. Bol obilninou chudobných vrstiev obyvateľstva. Jeho klasy umožňovali robiť kvalitné krúpy, ktoré sa varili na kašu alebo pridávali do jaterníc.