Prísady: Bravčová sviečkovica, klobásová masa, prasačie okružie, soľ, rasca.
Príprava: … Od obidvoch bravčových karé opatrne vyrežeš sviečkovice – panenské. Do každej z nich úzkym ostrým nožom spravíš po celej dĺžke dieru. Nasunieš mäso na mäsiarsku nabíjačku naplnenú klobásovou masou a tú doň natlačíš tak tuho, aby panenská vyzerala ani hrubá saláma. Potom každú zabalíš do prasačieho okružia, ktoré si predtým rozrezala na rovnaké polovice. Osolíš, posypeš rascou, uložíš na pekáč a na strednom ohni pečieš. Keď mäso zmäkne a rozvoniava po kuchyni, prišiel čas zvolať zakáľačov na záverečnú hostinu. Klobásovú panenskú krájaš na kolieska a podávaš s uvarenými zemiakmi. Polievaš ju voňavou šťavou a ponúkaš k nej kyslé uhorky alebo čalamádu. Zjesť dáš iba jednu sviečkovicu, druhú necháš vychladnúť a podáš ju v nasledujúcich dňoch na maslovom chlebe na olovrant…
Z knihy P. Ševčoviča „Z kuchyne starého Prešporka“