Baranina sa jedla nielen na Horehroní ako novoročné jedlo…
Prísady: Na moridlo : 2 dcl mlieka, 3 dcl vody, soľ, aníz.
Na pečenie: baranie mäso, aníz, slaninka, cesnak, suché vetvičky materinej dúšky, tri jablká, horčica, korenie, cibuľa.
Príprava: Deň vopred si pripravíme moridlo a baranie mäso v ňom necháme stáť asi 8 hodín, občas obrátime. Pred pečením mäso posypeme anízom, prešpikujeme slaninou, potrieme prelisovaným cesnakom, celé mäso obložíme pásikmi údenej slaninky, hrubými 0,5 cm. Na dno vymasteného pekáča položíme suché vetvičky materinej dúšky, na kolieska nakrájané tri jablká, na ne dáme mäso, potrieme horčicou, okoreníme, posypeme rozdrvenými borievkami, paprikou, rascou, majoránom, podlejeme vodou, obložíme plátkami cibule, zakryjeme druhým pekáčom a v horúcej rúre pečieme asi hodinu. Potom mäso odkryjeme, polejeme svetlým pivom a za občasného podlievania horúcou vodou a polievania mäsa šťavou zapekáme ešte asi pol hodiny. Pred dopečením znova polejeme pivom, aby mäso chytilo ružovú kôrku. Na upečené mäso položíme trochu masla a zakryjeme. Podávame s knedľou a červenou kapustou. Voľakedy sa baranina jedla len s chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa do pekáča vložili pred dopečením mäsa.