nedeľa, 16 novembra, 2025
ÚvodVarte s eRZetom a Jankom HraškomAnjelská čokoládová torta

Anjelská čokoládová torta

Ingrediencie na korpus: 2 ks vajce (L), 1 hrnček práškový cukor, 200 g maslo, 1 a ½ hrnčeka hladká múka, ¼ hrnčeka kakao, 1 k. l. prášok do pečiva, ½ k. l. jedlá sóda, 1 balíček vanilkový cukor, 1 kelímok kyslá smotana (aspoň 14%).

Marhuľový džem

Anjelský krém: 200 g čokoláda na varenie, 100 g maslo, 1 k. l. vanilkový extrakt, 1 kelímok kyslá smotana (aspoň 14%), 1 hrnček práškový cukor

Korpus: vyšľaháme 2 žĺtky s práškovým cukrom do peny, všľaháme maslo. Je to tvrdé cesto.

Suché suroviny: múku, kakao, prášok do pečiva, sódu a vanilkový cukor spolu premiešame vo väčšej miske. Pridáme kyslú smotanu. Toto pridávame do žĺtkov s cukrom. Nakoniec vyšľaháme z dvoch bielkov sneh a jemne vmiešame do cesta. Tortovú formu o Æ 19 cm vytrieme maslom a vysypeme hladkou múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C na asi 30 minút alebo kým špajľa zapichnutá do cesta, nebude čistá. Potom ho necháme krátko vychladnúť, uvoľníme z foriem a necháme ešte kompletne vychladnúť.

Na krém si nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Odstavíme a necháme pár minút vychladnúť. Do zmesi potom zašľaháme vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Cukor preosejeme a po lyžiciach zašľahávame do čokoládového krému.

Korpus horizontálne rozrežeme na dve časti. Dolný korpus potrieme marhuľovým džemom a natrieme 1/3 anjelského krému. Na to položíme druhú polovicu korpusu potrieme marhuľovým džemom a vrch a boky natrieme zostatkom anjelského krému. Navrchu vytvoríme pomocou lyžice krásné čokoládové vlnky.

Tortu dáme ešte na minimálne 2 hodiny zatuhnúť do chladničky.

This site is protected by wp-copyrightpro.com