Bazový džem

72
Z knihy Z Turčianskej kuchyne od Zory Mintalovej – Zubercovej.

Prísady: Plody bazy čiernej, voda, cukor, citrón, klinčeky, škorica

Čas prípravy: Dlho

Príprava: Umyté plody bazy čiernej rozpučíme dreveným tĺčikom a dáme spolu s vodou variť na platňu na mierny oheň. Opatrne varíme, kým sa nezahustia na polovicu, pričom sa nesmú pripáliť.

Na 1 kg zahustených plodov pridáme 400 g cukru, niekoľko koliesok olúpaného citróna bez jadierok a trošku Petosy (pektogelu). Zmes, ktorú môžeme dochutiť klinčekmi alebo troškou škorice, varíme asi 10 minút a naplníme do fliaš. Tie zabalíme do deky a po vychladnutí ich na druhý deň odložíme do komory.

Zdroj: Bazový džem