sobota, 15 februára, 2025

Čiapky sibírskej zimy

Ingrediencie: 6 vajec, 6 lyžíc krištáľového cukru, 5 lyžíc vody, kakao (počet lyžíc podľa vkusu), ¼ balíčka prášku do pečiva, 125 g polohrubej múky

Krém: 1 pudingový čokoládový puding, ½ l mlieka, 3 lyžice + 50 g kryštálového cukru, 250 g masla

Na polevu: 100 g čokoláda, 50 g Céra

Džem, 150 g kokosová múčka

Žĺtky spolu s cukrom (3 lyžice) som vyšľahal do peny, pridal vodu, múku zmiešanou s práškom do pečiva a kakaom. Bielky som vyšľahal s cukrom (3 lyžice) do peny. Nakoniec jemne vmiešal ušľahaný sneh z bielkov.

Cesto navrstvil na plech, ktorý som vyložili pečúcim papierom a piekol vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 20 minút v plechu o rozmeroch 23 x 30 cm.

Krém: obsah sáčku pudingového prášku som rozmiešal v 1/3 mlieka. Do 2/3 mlieka som dal 3 lyžice cukru a mlieko priviedol do varu. Do vriaceho mlieka som pomaly vmiešal pripravenú zmes a za stáleho miešania varil do zhustnutia. Prikryté fóliou (aby nevznikla kôra) som nechal vychladnúť. Do vychladnutého pudingu som všľahal maslo s 50 g kryštálového cukru.

Urobil som si z čokolády a céry polevu. Sem, tam, ale väčšinou pridávam kakao podľa vkusu.

A teraz to príde. Z cesta pomocou pohára som vykrajoval kolieska o Ø 5,5 cm. Na koliesko som natrel krém, priložil som druhé koliesko, na to som tiež natrel krém. Na tretie koliesko som natrel džem a namočil do čokoládovej polevy. Krémom som natrel aj boky valčekov, ktoré som obalil kokosovou múčkou Nechal zatuhnúť.

Treba zvážiť výšku čiapok podľa toho, ako sa zdvihlo cesto, či budú treba tri alebo by stačili iba dva kolieska. Upozorňujem, že čím menšie kolieska, tým väčšia piplačka.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

This site is protected by wp-copyrightpro.com