sobota, 20 apríla, 2024

Domáce lupáčiky

Čerstvé… chrumkavé… voňavučké lupáčiky, opäť z knihy receptov zo starého Prešporka.
 

Prísady: 1/2 kg polohrubej múky, 1 dkg soli, 4 PL práškového cukru, šálka mlieka, 2,5 dkg droždia, 1/4 kg masla, 3 žĺtka, rasca a hrubá soľ

Príprava: Preosej na dosku pol kila polohrubej múky, deko soli a štyri polievkové lyžice práškového cukru. V šálke vlažného mlieka nechaj vzísť dva a pol deka droždia a kvások nalej do jamky v múke. Rýchlo to mies končekmi prstov. Keď mlieko vsiakne do múky, cesto prikry a daj ho na teplé miesto na hodinu kysnúť. Potom ho dokonale premies a na pol hodinu polož na ľad. Stuhnuté cesto rozvaľkaj na tenký obdĺžnik a doprostred polož štvrť kila masla. Poskladaj cesto cez maslo ako obálku a znova ho rozvaľkaj. Prelož plát na troje pozdĺžne aj priečne a znova ho rozvaľkaj. Zopakuj to ešte dvakrát, cesto poskladaj a štvrť hodiny ho nechaj oddýchnuť. Odýchnuté cesto rozdel nožom na štvoro, z každej časti vyvaľkaj kruh. Každý kruh rozrež na šesť trojuholníkov a z každého trojuholníka zviň rožok. Rožteky poukladaj na plech vymazaný za tepla včelím voskom a vysypaným múkou. Pierkom ponatieraj rožky rozhabarkovanými troma žĺtkami, posyp ich zmesou celej rasce a hrubej soli a na teple nechaj dvadsať minút dokysnúť. V rozpálenej rúre rožky utešene naskočia, stučnejú a stačí ich piecť pätnásť – dvadsať minút, aby boli zlatisté. Sú krehulinké ani ženské city a tak všetkým zachutia, že ich isto budeš pekávať častejšie, ako varievaš guláš.