Prísady: 1 kg hladkej múky, 1 kvasnice, 2 KL cukru, 2 KL soli, 1 dcl vody, 1/2 mlieka, 2 dcl oleja
Tieto kifle zo Selenče sú tak dobré, že ich budete musieť brániť vlastným telom, aby ste uchránili aj na druhý deň…
Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme soľ a premiešame. Medzitým rozmrvíme kvasnice, pridáme cukor a trocha vlažného mlieka – necháme vzísť kvások. Potom ho pridáme k múke, prilejeme olej, vodu, zvyšok mlieka a vymiesime cesto. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na 5 bochníčkov a cca 1/2 hodinu necháme podkysnúť. Každý bochník rozvaľkáme do kruhu, rozkrájame na 8 dielov a tie stáčame od širšej časti do tvaru rožkov. Prenesieme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti posypeme soľou, rascou alebo semiačkami. Necháme podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút.
… najlepšie sú len tak, napríklad s maslom 🙂 Dobrú chuť!