Kysnutý mazanec

108
Kysnutý mazanecKlasický veľkonočný mazanec (alebo žomla, velikonočka, korovaj, pascha…)

Prísady: 200 g cukru, 250 g masla, 4 žĺtky, 1 kg polohrubej múky, 60 g droždia, soľ, mlieko, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, vajce na potretie

Čas prípravy: 2 hod.

Príprava: Maslo vymiešame so žĺtkami a cukrom, pridáme soľ, preosiatu múku a kvások vykysnutý vo vlažnom mlieku. Vypracujeme dosť tuhé cesto a necháme vykysnúť. Cesto potom rozdelíme na 2 polovice, do každej zapracujeme polovicu umytých hrozienok a časť olúpaných, na rezančeky nakrájaných  mandlí. Z cesta vypracujeme bochníčky, na pomastenom plechu ich necháme kysnúť, potrieme vajcom, krížom nakrojíme a posypeme zvyšnými mandľami. Bochníčky môžeme dole ovinúť pruhom mastného papiera a oviazať, aby sa počas pečenia neroztiekli. Pečieme pomaly v dobre vyhriatej rúre.

Zdroj: Kysnutý mazanec