Lehotské guľky

137
Jedlo všedného dňa. Recept z Čiernej Lehoty od pani Oľgy Tomesovej z FSk Lehoťanka.

Prísady: 1 kg zemiakov, 30 dkg hladká múka (podľa potreby), 4 PL detskej krupice, 4 PL strúhanky, 2 vajcia, cibuľa, 3 strúčky cesnaku, soľ, čierne korenie, majoránka, 30 dkg údeného mäsa, slanina, červená kapusta

Čas prípravy: 45 min.

Príprava: Mäso zomelieme. Ošúpeme zemiaky, zomelieme na mäsovom mlynčeku a mierne z nich vytlačíme vodu.

Pridáme ostatné suroviny – postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak. Všetko dôkladne premiešame. Rukou tvarujeme z cesta guľky. Do stredu každej guľky vložíme pomleté mäso a guľky dotvarujeme. V 2 dl studenej vody rozhabarkujeme 1 lyžicu hladkej múky a vlejeme do vriacej vody, pridáme soľ. Vo vriacej vode zavárame guľky.

Keď vyplávajú na povrch, sú uvarené. Guľky sa pri podávaní polejú na škvarky rozpraženou slaninkou a na tanier sa priloží čalamáda z červenej kapusty.

Zdroj: Lehotské guľky